Ταξιδιωτικός Οδηγός για την Αράχωβα

Ταξιδιωτικός Οδηγός για την Αράχωβα και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στο βουνό αυτό λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας. Η κατασκευή του Κέντρου ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακκας. Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στα Κελάρια , ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο "Ερμής", ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ της Φτερόλακκας και των Κελαριών. Το 1993 προστέθηκε ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο σύγχρονος " Ηρακλής ", στη θέση Κελάρια 1950. Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Από εφέτος, λειτουργεί για πρώτη φορά στην θέση Κελάρια 1750, κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη.
Διαμονή
Είτε επισκεφτείτε την Αράχωβα για ένα σαββατοκύριακο είτε για μακροπρόθεσμες διακοπές, αξίζει τον κόπο να βρείτε το χρόνο για χαλάρωση! Εξοικονομήστε μια σημαντική έκπτωση, κάνοντας μία ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς με μια real – time μηχανή σύγκρισης τιμών κάνοντας μόνο ένα κλικ εδώ! Τα περισσότερα από τα τουριστικά καταλύματα έχουν ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί πρόσφατα και διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και ανήκουν στους ακόλουθους τύπους: Ξενοδοχεία (κλασικού τύπου, παραδοσιακοί ξενώνες, αγροτουριστικά καταλύματα κ.α.), Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Αυτοτροφοδοτούμενα τουριστικά καταλύματα (τουριστικές κατοικίες και τουριστικές επαύλεις).
Πρόσβαση
Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Αράχωβα είναι άρτιο και ασφαλές. Επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση και με τρένο μέχρι την Λιβαδειά και μετά οδικώς στην Αράχωβα (25 χλμ).

- Από Αθήνα

Όσοι έρχεσθε από Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στρίψτε δεξιά στο 102 χλμ στο Κάστρο, μετά ακολουθήστε πορεία προς Ορχομενό-Λιβαδειά-Αράχωβα. Ενναλακτικά, στρίψτε νωρίτερα δεξιά στο 85 χλμ στο ύψος της θήβας και ακολουθήστε την διαδρομή Θήβα-Λιβαδειά-Αράχωβα.

- Από Βόρεια Ελλάδα

‘Oσοι έρχεσθε από Βόρεια Ελλάδα, φθάνοντας στη Λαμία ακολουθήστε την Εθνική Οδό προς Αθήνα και στρίψτε δεξιά στο 15ο χλμ , προς Πάτρα-Άμφισσα. Μετά από 27 χλμ, στρίψτε αριστερά προς το χωριό Γραβιά και ακολουθείστε τη διαδρομή Μαριολάτα-Λιλαία-Επτάλοφος (30 χλμ). Μετά τον Επτάλοφο, υπάρχει διασταύρωση προς χιονοδρομικά κέντρα (10 χλμ) και Αράχωβα (15 χλμ).

- Από Δυτική Ελλάδα / Πελλοπόνησο

Ερχόμενοι από Δυτική Ελλάδα, ακολουθείστε τη διαδρομή Ναύπακτος-Ιτέα-Δελφοί-Αράχωβα (130 χλμ). Όσοι έρχεστε από Πελοπόννησο μέσω της ζεύξης Ρίου-Αντιρίου καταλήγετε στη Ναύπακτο και μετά συνεχίζετε προς Ιτέα-Δελφούς-Αράχωβα.
Εστιατόρια
Στην Αράχωβα θα βρείτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας κι αυτό μόνο υπερβολή δεν είναι. Από gourmet εστιατόρια και παραδοσιακά στέκια μέχρι ζεστά café, bar με ιδιαίτερο στυλ, μεζεδοπωλεία με ζωντανή μουσική και club. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ στην Αράχωβα.
Ιστορία
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού. Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου). Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια (2), πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο (3), που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ. Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (παλαιοχριστιανικοί οικισμοί Πάνιας). Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μχ. “η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη”. Στο 16 αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως “η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό”. Στα 1826 η μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.
Διασκέδαση
Η νυκτερινή ζωή στην Αράχωβα ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι εντονότατη , καλύπτει όλα τα γούστα διαμονής - διατροφής - διασκέδασης, με συμμετέχοντες ντόπιους και επισκέπτες όλων των κοινωνικών τάξεων και ηλικιών. Η Αράχωβα το βράδυ βάζει τα καλά της και σας υποδέχεται για να τη γνωρίσετε καλύτερα. Μοντέρνα καταστήματα με είδη σκι,καφέ,μπαράκια κι ένα πλήθος πολύχρωμων χιονοδρόμων με ακριβά ρούχα και πιο ακριβά αυτοκίνητα, καθώς και τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Αράχωβα.Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας για τη νυχτερινή σας έξοδο, έχετε πολλές επιλογές για το πως θα ξεκινήσετε και πως τελικά θα κλείσετε τον επίλογο μιας υπέροχης βραδιάς. Από μεζεδοπωλεία και εστιατόρεια για τους καλοφαγάδες, Bars και nightclubs για τους ανήσυχους, μέχρι έναν απλό περίπατο στην αγορά για τους ρομαντικούς, η Αράχωβα ταιριάζει με όλα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.
Δραστηριότητες
Η Αράχωβα είναι συνδυασμένη κυρίως με τον Παρνασσό, τα χιονοδρομικά κέντρα, τις ομορφιές της χειμωνιάτικης φύσης και γενικότερα με τις δραστηριότητες της χειμερινής σεζόν. Όμως εξίσου αξιόλογες είναι και οι ομορφιές όλο το χρόνο της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού, των γύρω γραφικών χωριών και των πανέμορφων παραλιών του Κορινθιακού κόλπου. Επίσης οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και του Οσίου Λουκά ευρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Έτσι η επίσκεψη - διαμονή στη Αράχωβα μπορεί να συνδυασθεί με εκδρομές των περιοχών που προαναφέρθηκαν και απόκτηση μοναδικών εμπειριών
Δες τις διαθέσιμες εκδρομές
We accept the following Cards
Proud Members of
(C) 2015   |   Kantzos Group
G.N.T.O Licence:0206E60000410501 |   E-mail: Press Here